مسلم ناظری؛ روزنامه نگار- همانطور که با پیشرفت تکنولوژی، جوامع بشری در کمترین زمان ممکن پله های رشد و ترقی را طی و در کمترین زمان ممکن نیز از این سوی عالم به آن سوی عالم سفر می کنند و بوسیله شبکه های اجتماعی و فضای مجازی در کسری از ثانیه با هم اقدام به تبادل اطلاعات و گفتمان می پردازند؛ از آن سو نیز ساکنان این جوامع بشری محکوم به زندگی اجتماعی هستند و با تراکم بسیار زیاد در در کنار و وابسته به هم روزگار می گذرانند! همین در هم تنیدگی باعث می شود اگر نتوانند بهداشت فردی و عمومی را رعایت کنند، قطعا بیماری های مسری کل جامعه را در بر می گیرند که برای نمونه اپیدمی کوید 19 را چندسالی است در سراسر جهان شاهد هستیم و این ویروس باعث مرگ بسیاری از انسان ها و داغدار شدن خانواده های پرشماری نیزگردید!
از همین رو با هماهنگی رادیولوژیست و دوست عزیزمان آقای مجتبی رکنی به سراغ آقای دکتر فرهنگ بابامحمودی؛ استاد بیماری های عفونی گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی مازندران و رییس بخش عفونی و مرکزمقاومت های میکروبی مرکز آموزشی درمانی رازی قائم شهر که به گواه همگان یکی از با اخلاق ترین و خوشنام ترین متخصصان استان مازندران و کشور می باشند رفتیم تا گفتگویی با هم داشته باشیم.
– با توجه به اینکه چندسالی می شود درگیر اپیدمی کووید 19 در سراسر جهان هستیم، در این راستا چه انتظاری از مردم و مسئولان دارید؟
ضمن سلام و عرض ادب و احترام به خوانندگان هفته نامه عصرآگاهی؛ از آنجایی که انسان برترین موجود عالم هستی خداوند می باشد؛ پس مهمترین وظیفه اش حفظ سلامت و جانش است. در همین راستا انسان هایی که برای سعادتمندی جامعه فکر می کردند، می گفتند: دولت ها سه وظیفه دارند: اولی امنیت، دومی صحت و سلامت و سومی نیز آموزش، دانش و آگاهی! همانطور که نیاکانمان فرمودند: یک جو پیشگیری بهتر است از یک خروار درمان!
مانند همین مسئله ای که امروز بشر دست بر گریبانش است و سراسر عالم و زندگی انسان ها را تحت سیطره خودش قرار داده است، اگر همین بیماری کرونا را در نظر بگیریم از یک منطقه ای از دنیا این بیماری آغاز شد و مانند موجی که در وسط استخری شناور است و خود را تا به کناره های استخر می رساند دنیا را فرا گرفت.
انسان ها هم با این همه وسایل ارتباط جمعی و تکنولوژی نتوانستند از سرایت آن جلوگیری نمایند، چون سلامت آن ها به هم گره خورده است. در صورتی که می شد با پیشگیری و رعایت کامل اصول بهداشتی از سرایت جلوگیری نمود. سید جمال الدین اسدآبادی می گوید: مشکل امروز انسان ها ندانستن نیست، بلکه به دانستن عمل نکردن است. اگر چنانچه ما علمی کسب کردیم بدنبالش دنبال عمل باشیم. شما در قرآن نیز می بینید که هر جا از ایمان صحبت شده سپس در پی اش عمل صالح نیز می آید.
– یعنی مهمترین وظیفه تمامی مردمان جامعه در این مورد پیشگیری است؟
اگر بخواهیم درمورد بیماری ها صحبت کنیم و بپذیریم انسان برترین موجود طبیعت است و اگر جان او مهمترین قسمت اوست پس باید برای سلامتی اش حساب ویژه ای باز کند. هر انسانی باید هر روز از خودش سوال کند که چه چیزی باعث خطر جسمش می شود؟ من چگونه می توانم از بیماری ها پیشگیری کنم؟ به عبارتی باز هم یک محقق بزرگی می گوید سلامتی بسیار با ارزش تر و مهمتر از آن است که آن را فقط از اطباء بخواهیم.
پس رسالت اطباء این است که مسیر را برای انسان ها درست انتخاب کنند. و اگر انسان خالص باشد کار خودش را خواهد کرد. اگر کس بخواهد طبابت کند اولین نیازش تقوا و خیرخواهی می باشد و باید مجاهدت و تلاش کند تا علم و دانشش را به روز نگه دارد؛ زیرا تنها چیزی که در دنیا تغییر نخواهد کرد خود تغییر است. ما متناسب با تغییری که در نسل های ما اتفاق می افتد، باید نیازهای این نسل را دقیقاً شناسایی کنیم و نبضش را در دستمان بگیریم تا بتوانیم متناسب با آن راه را نشان دهیم.
– با توجه به اینکه واکسن های متعددی برای کووید 19 در نظرگرفته شده اما باز عده ای هستند که نسبت به آن بی اعتمادند، چه پاسخی برای این افراد دارید؟
همانند کووید 19 که در اواخر سال 2019 از یک منطقه جهان فراگیر شد، ابتدا تلاش جوامع پزشکی بررسی آن بود تا راه های انتقالش را شناسایی کنند. اما راه درمانی وجود نداشت! واکسنی هم تا یک سال بعدش وجود نداشت! کما این که الآن هم اختصاصاً دارویی که بر روی این ویروس تاثیر گذار باشد وجود ندارد. برای کشف واکسن تلاش زیادی شده است. زمان کوتاهی را سپری کردیم تا بتوانند واکسنی که هم اثر بخش و هم بی خطر و بی ضرر باشد را در اختیار بشر قرار دهند.
جوان بیماری چند روز پیش نزد من آمده بود وقتی به او گفتم چرا واکسنت را نزدی؟ در پاسخ گفت: می گویند اگر واکسن بزنم دوسال دیگر می میرم! به او گفتم: واقعاً فکر می کنی آنقدر دانشمندان ضد بشرند؟ تمامی این شایعات برای این است که در آن جامعه مراکز عمومی باز نشود. وقتی رفت و آمدی صورت نگیرد قطعا در پی آن اقتصاد منطقه متضرر می شود.
لذا هرکسی که دلش برای سلامت مردمان این سرزمین می تپد، دانشش را بر مبنای اطلاعت روز قرار دهد و به دانشمندان اعتماد کند. حتی نیاز نیست سوال شود چه واکسنی بزنی؛ بلکه. هر واکسنی که در دسترس بود را باید استفاده کرد!
در طول تاریخ هیچ واکسن و دارویی کشف نشده است که صد در صد بی عارضه باشد و به همین دلیل باید عارضه را با اصل بیماری بیماری مقایسه کنیم.
اگر انسان ها دچار این اپیدمی ویروسی شوند، بسیار متضرر خواهند شد و حتی عزیزانشان را از دست خواهند داد؛ اما اگر واکسن بزنند بیماری هم بگیرند، قطعا با کمترین عارضه ای سلامت خودشان را به دست خواهند آورد!
– یعنی با تزریق واکسن کار تمام است و ایمنی کامل صورت می گیرد؟
خیر، قطعا پس از تزریق واکسن نیز باید پرتوکل های بهداشتی باید رعایت شود همانگونه که در اکثر کشورهای دنیا همین کار را می کنند؛ چون با ویروس بی شاخ و دمی روبرو هستیم! ویروسی که بسیاری از قوانین و مقررات علمی طبابت را برهم ریخته است. لذا چون ویروس جدید، ناشناخته و هر لحظه در حال تغییر و جهش های متعددی است، باید حضورش را برای سال های متمادی در کنارمان در نظر بگیریم!
در جهت مقابله با آن به عنوان شهروند دو رسالت بر عهده داریم: اول اینکه با رعایت بهداشت فردی و حفظ فاصله های اجتماعی از آلوده شدن جلوگیری نماییم؛ یعنی با استفاده از ماسک و رعایت پروتکل ها و تزریق واکسن رعایت کنیم و دوم اینکه اگر آلوده شدیم دیگران را آلوده نکنیم!
مهمترین چالشی که این ویروس دارد این است که حداقل چند روز قبل از بیماری ویروس در بدن فرد بیمار بوده است و آن فرد ناقل بیماری و همانند بمب ساعتی در هر محیطی که بوده است می توانست دیگران را نیز آلوده کند و این عامل مهمترین موضوعی است که کنترلش را با مشکل های پرشماری مواجه کرد!
– در پایان اگر صحبتی دارید، بفرمایید؟
پس مسئولیت اجتماعی ما انسان ها حکم می کند که اپیدمی کووید 19 را ساده در نظر نگیریم و حتی با تزریق واکسن نیز پروتکل های بهداشتی و فاصله های اجتماعی و استفاده از ماسک را جدی بگیریم! چون هیچ نعمتی بالاتر از سلامتی نیست، ما علاوه بر خودمان نسبت به خانواده و دوستان و جامعه مان نیز مسئول هستیم و باید در کنار هم تلاش کنیم با خودمراقبتی و پیشگیری؛ هزینه های درمان را کاهش دهیم تا شاهد سلامتی تمامی مردمان این سرزمین باشیم.