با ما همراه باشید

اجتماعی

کشاورزان مازندران چهار دهه در انتظار زهکشی مزارع

منتشر شده

در

کشاورزان مازندران چهار دهه در آرزوی اجرای زهکشی اراضی هستند تا مشکل ماندابی و غرقابی شدن مزارع آن ها حل شود و این پروژه همچنان در راهروی وزارتخانه ها خاک می خورد.

هدایت و جمع آوری روان آب‌ها و توسعه سطح کشت در مزارع از جمله اهداف طرح زهکشی برای افزایش راندمان تولید است و با آنکه مطالعات اجرای زهکشی اراضی مازندران به میزان ۲۵۰ هزار هکتار انجام شده اما چهار دهه برای تامین اعتبار آن فرصت سوزی شده و این طرح پست درها و راهروهای وزارتخانه معطل مانده است.

فرهادی مدیر آب و خاک یکی از معضلات اصلی بخش کشاورزی را زه دار بودن اراضی جلگه‌ای استان بوده که همه ساله اراضی جلگه‌ای را دچار رکود می‌کند و باید توجه داشت که ۶۵ درصد از نزولات جوی در فصول غیرزراعی می بارد.

وی افزود: بارندگی در فصول غیرزراعی و عدم کاربرد ان در بخش کشاورزی به عنوان یک معضل محسوب می‌شود و سالیان سال زهکشی اراضی در استان پیگیری می‌شود.

زهکشی اراضی شتاب می‌گیرد

وی ادامه داد: طی دو سه سال اخیر با پیگیری جدی جهاد کشاورزی و نمایندگان استان، برای سال آینده تفاهمنامه ای بین وزارت جهاد کشاورزی خواهیم داشت تا براساس آن طرح را در استان مازندران و شمال کشور اجرایی کنیم.

فرهادی ادامه داد: استان مازندران هرچند دارای بارندگی خوب و خاک حاصلخیز زراعی است اما این آب به عنوان معضل در فصول غیرزراعی محسوب می‌شود.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: زه دار بودن اراضی عملاً امکان توسعه کشت دوم و سوم را از کشاورزان سلب کرده است از سوی دیگر اراضی قابلیت آن را دارد تا در آن محصولات استراتژیکی نظیر کلزا و علوفه را کشت کنیم.

وی گفت: زهکشی اراضی سبب افزایش تولید می‌شود و سطح زیرکشت مزارع را به دو برابر رشد می‌دهد در حالی که اکنون مزارع فقط در یک دوره قابل کشت هستنند و با توجه محدودیت به دلیل غرقابی بودن مزارع با موانعی روبرو هستیم.

زهکشی اراضی سبب افزایش تولید می‌شود و سطح زیرکشت مزارع را به دو برابر رشد می‌دهد در حالی که اکنون مزارع فقط در یک دوره قابل کشت هستند و با توجه محدودیت به دلیل غرقابی بودن مزارع با موانعی روبرو هستیم

فرهادی یادآور شد: طی چندسال اخیر چند پروژه زهکشی به صورت پایلوت اجرا شد و در ساری هزار و ۴۰۰ هکتار از مزارع در فرح آباد و در شهرستان بابلسر نیز این طرح اجرا شد.

وی با عنوان اینکه اکنون در جویبار مشغول اجرای طرح زهکشی اراضی هستیم، آن را در سطح کشور بی نظیر دانست.

با آنکه مازندران در کمیسیون کشاورزی به عنوان پایلوت طرح زهکشی اراضی انتخاب شداما همچنان این طرح در مرحله مطالعات و لنگ تامین اعتبار است. طرح مطالعات زهکشی اراضی مازندران طی چهار دهه انجام شد و برای اجرای آن نیازمند اعتبار است.

اجرای طرح زهکشی اراضی کند است

منصورعلی زارعی نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس با اشاره به اینکه ۲۰۰ هزار هکتار از مزارع مازندران زهکشی نشده است، گفت: تاکنون فقط ۱۵ هزار هکتار از مزارع زیرکشت این طرح رفته است.

 

وی زهی بودن اراضی وز یرآب رفتن صدها هزار هکتار از مزارع را در نیمه دوم سال از جمله مشکلات بیان کرد و گفت: با اجرای طرح زهکشی اراضی می‌توان این مزارع را به زیر کشت برنج و یا دانه‌های روغنی برد.

وی زهکشی اراضی را مطالبه فنی و راهبردی برای افزایش تولید داخلی برشکرد و گفت: به دلیل بی توجهی به مطالعات صورت گرفته، طرح‌هایی نظیر زهکشی اراضی پشت درب وزارتخانه‌ها معطل مانده است.

زراعی گفت: عدم زهکشی اراضی ضریب کشت را در اراضی حاصلخیز استان کاهش می‌دهد و باید نسبت به اجرای آن تسریع شود.

در حال حاضر عملیات زهکشی اراضی در قالب چهار پروژه در شهرهای ساری، بابلسر، سیمرغ و جویبار در دست اجرا است و با اجرای طرح زهکشی در محدوده سد گلورد ۲۲ هزار هکتار از مزارع در شرق استان زیر اجرای این خواهد رفت.

عزیزالله شهیدی فر رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با بیان اینکه زهکشی اراضی در بخش کشاورزی باید جدی تر از قبل مورد توجه قرار گیرد، گفت: با اجرای این طرح نیمی از شالیزارها در کشت دوم به زیرکشت علوفه می‌رود و مشکل نهاده‌های دامی حل می‌شود.

زهکشی اراضی لنگ اعتبار است

وی با بیان اینکه مطالعات زهکشی ۲۵۰ هزار هکتار از مزارع استان طی چهار دهه انجام شد، تامین اعتبار را از مهمترین نیازها برشمرد و گفت: کشاورزی دانش بنیان و زهکشی اراضی در استان جزو ضروریات است و باید به آن توجه شود.

وی گفت: زهکشی اراضی در افزایش تولید محصولات نظیر کلزا اهمیت بسزایی دارد و کشاورزی استان را به سمت رونق و رشد سوق می‌دهد.

زهکشی اراضی معضل و مطالبه دو دهه‌ای در مازندران به شمار می‌رود و با گذر عمر مدیریت پنج دولت همچنان روی میز مانده است.

در حال حاضر مسائلی نظیر وجود موانع در مسیر انهار، ظرفیت نامناسب مقاطع انهار، شرایط نامناسب آبگیری، از بین رفتن بافت و ساختمان خاک، تخریب و تصرف حریم انهار و مسائل اجتماعی از جمله موانع اجرای طرح زهکشی اراضی در شمال و مازندران محسوب می‌شود. با تحقق طرح زهکشی اراضی محصولاتی نظیر برنج، کلزا، علفه، سبزیجات، محصولات باغی و کشت‌های گلخانه‌ای در استان در فصل‌های سرد و نیمه دوم سال توسعه خواهد یافت.

اجتماعی

شکوفایی آینده ایران در گرو توجه جدی به قشر فرهنگی جامعه

شکوفایی آینده ایران در گرو توجه جدی به قشر فرهنگی جامعه

منتشر شده

در

توسط

شکوفایی آینده ایران در گرو توجه جدی به قشر فرهنگی جامعه
شکوفایی آینده ایران در گرو توجه جدی به قشر فرهنگی جامعه

مسلم ناظری؛ روزنامه نگار- یکی از مهم ترین ویژگی های جوامع متمدن و پویا، اهمیت دادن به امر آموزش و پرورش است. آموزش و پرورش اگر در وهله نخست به طور ویژه به آن پرداخته نشود، می تواند آسیب های جدی به فرهنگ و آینده ی ملت ها وارد کند. با گذشت بیش از 4 دهه از انقلاب اسلامی در ایران، معلمان همواره یکی از مهم ترین نقش در تربیت نسل و انتقال مفاهیم انسانی- اجتماعی را بر عهده دارند. وظیفه ای که می تواند در آینده از فرزندان امروز، بزرگترین سرمایه های ملی را بسازد و عامل رشد و ترقی کشور به حساب آید.

ولی آنچه در این بین به آن توجه نشده است، جایگاه حقیقی و معنوی معلمان در سیستم آموزشی کشور است. معلم امروز به جای آنکه تمام تمرکز و دانش خود را برای خدمت کردن به جامعه و پرورش نسل معطوف کند، گاه مجبور است برای امرار معاش به کارهایی به مانند مسافر کشی یا اشتغال در ساعت غیر اداری مشغول شود. نابسامانی سیستم ناتوان آموزش و پرورش در دولت های گذشته و امروز، همگی عاملی شدند تا معلم امروز بر دریافت حقوق مادی و معنوی خود دست به اعتراض و گاه تجمع بزند تا شاید بتواند جایگاه خود را تثبیت کند.

تمام این دست اتفاق ها زمانی رخ می دهد که مدیریت ناکارآمد در راس امور تصمیم گیری برای این وزارت خانه ی حساس و حیاتی قرار دارد و بدون توجه به خواسته و نیاز اساسی و اصلی قشر فرهنگی کشور، اقدام به تصمیم های عجولانه، بدون کارشناسی و درک درست بگیرد. قشر فرهنگی جامعه ستون های شکوفایی جامعه است. زمانی که نسبت به دغدغه و مشکلات این قشر بی مهری می شود، پس نباید انتظار آن را داشته باشیم که معلم امروز با تمامی سختی ها سر سازگاری داشته باشد و بتواند کیفیت درستی در تدریس ارائه دهد.

در همین راستا تصمیم گیران برای یک بار هم که شده مسأله آموزش و پرورش را با نگاه اقتصادی و دو دو تا چهارتا و کالامحور نسنجند و بدانند که آموزش و پرورش از لحاظ اقتصادی نه تنها هزینه بر نیست، بلکه درآمدزا نیز هست و ثمره ی چنین سرمایه گذاری را در دهه ها و نسل های آینده مشاهده خواهند کرد، ثمره ای که اگر امروز بدان توجه کافی شود در آینده قطعا سربلندی و اقتدار کشورمان ایران را به همراه خواهد داشت.

ادامه مطلب

اجتماعی

تجاوز روسیه؛ توهم یک رویا

تجاوز روسیه؛ توهم یک رویا

منتشر شده

در

توسط

تجاوز روسیه؛ توهم یک رویا
تجاوز روسیه؛ توهم یک رویا

مسلم ناظری؛ روزنامه نگار- در حدود 24 روز از تجاوز ارتش روسیه به خاک اوکراین می گذرد و در این مدت نظامیان و غیر نظامیان بی شماری بر طبق آمار جان خود را از دست داده اند. از بمباران مدارس و مراکز نظامی تا آسیب به بیمارستان ها و مراکز هسته ای از جمله چرنوبیل، همگی بیانگر عمقِ فاجعه ای است که می تواند در آینده، گریبان گیر اروپا و جهان شود. در این بین آنچه شاید بدان پرداخته نشد، رویایی بود که رئیس جمهور وقت روسیه بر اساس آن دست به اشغالگری زد. رویای بازسازی باورهای تزاری با تکیه بر جهان گشایی بی چون و چرا. دولت وقت روسیه با بهانه عضویت در اتحادیه اروپا و نقش پر رنگ ناتو در مناسبات آینده منطقه، درست به مانند بهانه دولت جورج بوش با عنوان سلاح های کُشتار جمعی در حمله به عراق؛ به دنبال یک ستیز بزرگ و یورش همه جانبه بر استقلالِ ارضی اوکراین؛ کوشید تا ذهنِ پریشانِ جهانیان را نسبت به این اتفاق، سنجیده و به نوعی به چالش بکشد. دولت روسیه با یک فرار رو به جلو و نقشِ یک قربانی را بازی کردن، همان راهی را پیمود که پیش از او هیتلرها و استالین های زمانه پیمودند!

شاید آنچه پوتین و هم اندیشان او متصور نبودند، دفاع جانانه مردم اوکراین نسبت به این تجاوز و اشغال گری بود. درست به مانند جنگ جهانی دوم که استالین با سیاستِ زمین سوخته، نیمی از مردم اوکراین را در گرسنگی از بین برد، پوتین نیز به پیروی از چنین باوری، تلاش کرد که اراده مردم اوکراین را در هم بشکند و به نوعی بر این باور بود که می تواند در کمتر از 48 ساعت کیِف را تسخیر کند. حال با گذشت نزدیک به ۲۰ روز از پیاده سازی طرح و برنامه های دولت پوتین، آنچه قابل مشاهده است، باتلاقی است که دولت روسیه خود را در حالِ دست و پا زدن در آن می بیند.

اینک دولت روسیه نه راه پسی در جلوی پای خویش می بیند و نه راهِ پیشی. از تحریک های گسترده آمریکا که به نوعی ارزش روبل را به شدت با کاهش مواجه کرد، تا بستن حریم هوایی اروپا بر روی هواپیماهای روس، همگی نشان دهنده عمیق بودن باتلاقی هستند که پوتین و هم اندیشان او، خود را در آن می بینند. این باتلاق می تواند پایانی بر یک رویا باشند. رویایی که با شواهد موجود بیشتر به یک توهم شباهت دارد تا یک رفتارِ سنجیده و درک درستِ استراتژیک.

 

آینده تاریک

جنگِ اوکراین می تواند بیش از آن چیزی که می بینیم بر آینده جهان تاثیر بگذارد. بر هم خوردن نظم و ساختار سیاسی منطقه، افزایش سرسام آور قیمت نفت که با پیش بینی برخی از کارشناسان می تواند تا بیش از 400 دلار به ازای هر بشکه برسد، افزایش بهای گندم و فرآورده های آن، درگیری های گسترده تر در ابعاد جهانی و چه بسا جنگِ اتمی. البته باید به این نکته اشاره کرد که جنگِ اتمی یک احتمال بسیار اندک است، زیرا این دست تهدیدها به نوعی یک دستاویز است تا دولت ها بتوانند از طریق آن به باج خواهی بیشتر نسبت به خواسته های خود روی آورند.

جنگ در هر ابعادی نتیجه ای جز ویرانی، تباهی، آوارگی و نابودی ندارد و اگر امروز در برابر چنین دست تجاوزهایی کاری صورت نگیرد چه بسا دودِ این دست ستیزها و اشغالگری ها در چشم دیگر ملت ها برود. روسیه از دیرباز نشان داد که به دنبال گسترش راه های تنفس خود است و همیشه رویای دست یابی به آب های آزاد و تجارت از این طریق را در سر می پروراند. از تجاوز تاریخی روس ها به ملت ایران در دوره های متفاوت تاریخی تا جدا کردن بخش بزرگی از خاک ایران، همگی بیانگر خطری است که می تواند در آینده دامن گیر ایران و ایرانیان شود. حمایت بی چون و چرا برخی از چهره های سیاسی کشور از دولت روسیه به بهانه ای دوستی با ایران درست به مانند مَثَل خاله خرسه است.

 

آمریکا، اروپا و پایانِ ماجرا

اینک و درست در زمانی که جهان می تواند با یک اشتباهِ بزرگِ تاریخی، نسخه ماندگاری و پویایی خود را بر همیشه بپیچد، دولت ها با وسواس و احتیاط خاصی نسبت به این تجاوز رفتار می کنند. تبعیت نکردن اروپا از تحریم نفت و گاز روسیه، به زعم برخی از کارشناسان شاید پایان قدرت نمایی آمریکا در جهان باشد ولی نباید این موضوع را فراموش کنیم که بیش از 40% گاز اروپا را روسیه تامین می کند. از این رو همراهی نکردن اروپاییان با این دست تحریم ها، اصل منطق و درکِ درستِ مدیریت فرامنطقه ای را نشان می دهد.

تحریم نفت و گاز روسیه به دست دولت کنونی آمریکا شاید در کوتاه مدت تاثیر چندانی را در اقتصادِ جهانی نداشته باشد ولی بی گمان در دراز مدت باعث فروپاشی اقتصادی دولت روسیه خواهد شد. درست به مانند تحریم های کمر شکن دهه 80 میلادی که اتفاقا در آن زمان منجر به فروپاشی شوروی شد. در این بین نباید از نقشِ بنیاد های پشت پرده جهانی در جنگ اوکراین غافل شد. حال با تمامی این تفاسیر، جنگ امروز در اوکراین باتلاقِ تاریخی پوتین است و شاید به نوعی پایانِ یک توهم.

ادامه مطلب

اجتماعی

اقتصاد بیمار پاشنه آشیل تمامی دولت ها

اقتصاد بیمار پاشنه آشیل تمامی دولت ها

منتشر شده

در

توسط

اقتصاد بیمار پاشنه آشیل تمامی دولت ها
اقتصاد بیمار پاشنه آشیل تمامی دولت ها

مسلم ناظری؛ روزنامه نگار- با افزایش روزافزون قیمت کالای اساسی در ایران، قشر ضعیف جامعه که نیازمند حمایت کامل دولت است، کاملا فلج شد. در این بین قشر متوسط جامعه نیز با توجه به گرانی های سرسام آور روی به سوی صرفه جویی و عدم استفاده از مواد لازم و مغذی برای خود و فرزندان خود آورده اند. آنچه می تواند در آینده نگران کننده باشد، رشد غیر متعارف زباله گردی و کارتن خوابی است. پدیده ای که امروز نیز در جای جای شهرهای ایران و حتی تهران به روشنی با آن روبرو هستیم.

وظیفه اصلی دولت ها در تمام کشورهای جهان تامین منابع برای مردم است، زیرا دولت ها از مردم قدرت می گیرند و چیزی فراتر از یک گروه اداره کننده نیستند. پیش از انتخابات گاه با شعارهای نامتعارف به دنبال جذب رای دهنده می گردند و پس از انتخابات گویی فراموش می کنند که چه چیزهایی را وعده داده اند. فقر یکی از خطرناک ترین معضلات کنونی کشور است و مسئولان در تمامی نهادهای حاکمیتی گویا نسبت به این معضل خطرناک بی تفاوت هستند.

فقر می تواند شالوده ی اصلی جامعه ی ایران یعنی خانواده را از هم بپاشد و همانگونه که طبق آمار می توانیم در این باره قضاوت کنیم، فروپاشی نهاد خانواده، جدایی، خودکشی و حتی تن فروشی ست که مسئولیت تمام آن بر عهده دولت و دولت مردان است. اگر توانایی مهار چنین دست مشکلات و بحران های اقتصادی را که وظبفه اصلی و اساسی دولت است، وجود نداشته باشد پس چه نیازی ست که برای دست یابی به صندلی قدرت وعده های بدون پشتوانه ارائه دهیم.

اقتصاد اگر بیمار باشد هیچ رشدی در کشور چه از نظر فرهنگی، چه اجتماعی و چه سیاسی رخ نمی دهد. انسان گرسنه و ناتوان نمی تواند به درستی فکر کند و نسبت به پدیده های پیرامون خود به پرسش گری بپردازد. درست است که بخشی از اقتصاد بیمار امروز ایران مبتنی بر تحریم است ولی نباید از کاسبان تحریم نیز به سادگی بگذریم. تحریم نباید بهانه ای باشد تا عزت ایرانیان خدشه دار شود. زیبنده نیست که یک شهروند ایرانی برای تهیه مایحتاج زندگی خود سر در زباله فرو ببرد یا اینکه بر در و دیوار شهر اطلاعیه کلیه فروشی بنویسد. شهروند ایرانی با وفور نعمت خاک و منابع نباید در دغدغه و رنج زندگی کند و از بین بردن موانع کنونی وظیفه حاکمیتی و قانونی دولت است. پس دولت باید تمام توان و ظرفیت های خودش را برای مهار تورم، تأمین نیازهای اساسی و حمایت از شهروندان اختصاص دهد چون امروز جامعه ایرانی بیش از پیش نیاز به حمایت دولتمردان و مسئولان دارد و این همراهی مطالبه به حق آنان می باشد.

ادامه مطلب

برترین ها