امیرحسین عامری سرابی، روزنامه نگار – جشن نشا؛ آیینی سرشار از جشن و سرور که به بهانه شکرگزاری از خداوند و شادمانی پس از کاشت و خستگی ناشی از کار طاقت فرسای نشا در جوار روستا برگزار می شود.
این مراسم هرساله با حضور گسترده ای از زنان و مردان این دیار با شور وشعفی وصف نشدنی از ابتدای صبح روز جشن در این روستا برگزار می شود بدین ترتیب که اهالی روستا و روستاهای همجوارهمراه با موسیقی محلی مازندرانی پیاده به سمت محل برگزاری جشن که درمکانی مشرف به شالیزار تعبیه شده است ،حرکت می کنند .
در این میان حضور سالمندان با پاهای پیاده به محل برگزاری مراسم قابل توجه است، همانانی که سال ها رنج برنجکاری را با قامت استوار خود به دوش کشیدند و در طول زمان همان قامت برای بدست آوردن روزی حلال و امرار معاش خانواده در لابلای بوته های برنج خمید، از نگاه های آنان به شالیزار می توان فهمید که یاد گذشته و خستگی و رنج دوران جوانی باری دیگر در مسیر راه برایشان تداعی شد. تداعی خاطراتی از جنس تلاش و کوشش برای فرزندانی که امروز با دیدن موفقیتشان چین و چروک صورتشان در میان این شادی گم می شود.
در ادامه این مراسم دیگر زنان روستا ملبس به لباس محلی (دامن و شلیته) با پخت آش و برنج برروی هیزمی که مردان آن را حمل کرده اند به واسطه شکرگزاری از نعمات خداوند و افزایش برکت و روزی بر شادی این مراسم می افزایند و در فاصله ای که غذا آماده طبخ شود دسته جمعی چندین بار متوالی صلوات می فرستند .
میهمانان مراسم با گردهم آمدن در مکانی که از قبل تعیین شده بود به استقبال جشن می روند، اگرچه اغلب کسانی که در این گونه مراسم حضور مییابند، خاطرات دوری از آیینهای سنتی مازندران را در حافظه تاریخی خود دارند و این عامل آنان را به سوی این مراسم سوق میدهد.
جوانان در مراسم اذعان می کنند که تاکنون برنج کاری و رنج کشاورزان را اینطور از نزدیک لمس نکرده بودند و اکنون با دیدن خستگی و عرقی که از پیشانی شالیکاران جاری می شود، قدر داشته هایشان را بیشتر می دانند، و پیرمردان و پیرزنانی نیز بر این باورند، هنوز بوی گندم، بوی خرمن، بوی علف، بوی شکوفه های بهار نارنج ، بوی گل های زیبا و معطر و رنگارنگ بهاری، هنوز بوی نان از بوی دود تنورهای پر برکت که تمام روستا را پر می کرد بر مشامشان می رسد.
هنگامی که گروه موسیقی مازندرانی، ملبس به لباس بومی مازندرانی شروع به نواختن می کند با صدای سرنا و تنبک، پیرزنی که با دستانی لرزان و چهره ای چروکیده که سال ها کار و کشاورزی از پشت خط های چینش معلوم بود، اشک از چشمانش جاری می شود، شاید اشک دلتنگی مردی بود که دیگر در کنارش نیست و یا اشک شوق که او را به دوران جوانی اش سوق می داد، و دقایقی هم خنده هایی که گاه و بیگاه با اجرای نمایش طنز بر لبان آنان می نشست .
در این مراسم می بینیم زنان و مردانی که در کنار درخت بلند نشسته و سر در گوش هم کرده و برای افزایش برکت برنج کاران دعا کرده و خدا را به خاطر این نعمات شکر می کردند، و گاهی هم خیره به افق های دور دست می شدند، بی شک خاطرات گذشته شان را مرور می کردند.
بخش دیگر مراسم مسابقات طناب کشی میان مردان در رده های سنی مختلف است که در این میان حضور افرادی با سنین بالا(پیشکسوتان) بر گرمای این محفل می افزاید چرا که توان کشیدن طناب را به خوبی نداشته و با حرکتی کوتاه همه نقش بر زمین می شوند، گرچه افتادن آنان بر روی یکدیگر خنده را بر لبان همه ی تماشا چیان نمایان می کند، اما بزرگی و بزرگ منشی آنان درسی بزرگ برای آینده گان خواهد بود که زمین خوردن چیزی از قداست و بزرگی افراد شایسته، کم نمی کند، هرچند این مسابقه برنده یا بازنده ای ندارد اما آنان مردانه ترین بزم شادی را برای جوانان به ارمغان می آوردند.
دیگر سوی مراسم مسابقات (لگن زنی) نواختن موسیقی بر روی سینی های بزرگ بین مردان و زنان است تا هر کدام از شرکت کنندگان هنر اصیل مازندرانی را در بر روی سینی های از جنس “روی” است به نمایش بگذارند و همزمان با نواختن آنان همراهی دستان تماشاچیان اشتیاق به نواختن را می افزاید، نوای شاد مازندرانی با موزونی خاص در میان شالیزار طنین انداز می شود ، دستان شیر زنان و شیر مردان این روستا تا پایان مسابقات آنان را همراهی می کند در انتهای این مراسم پیروز مسابقات دستان ترک خورده و تکیده ی همه ی آنانی است که شادی و شعف را در میان کشاورزان و شالیکاران به ارمغان آورده اند.